• logo
  • Kontaktujte nás
    0949 241 750
    Po - Pia: 9:00 - 16:00
  • Môj profil
  • 2 ks
    za 962,- Kč
VEMICA.SK
   
 Novinky
Dovolenka 05.03. – 08.03.2024

V dňoch 05.03. – 08.03.2024 bude naša spoločnosť zatvorená z dôvodu čerpania dovolenky (vrátane predajne). Ďakujeme za pochopenie.


Novinka - platba v hotovosti

Pri osobnom odbere v našej firemnej predajni je možná aj platba v hotovosti.


Vernostný program

Zaregistruj sa v našom e-shope ako náš verný zákazník a zbieraj body za každý nákup. Už pri registrácii získaš 10 bodov ako bonus. Nazbierané body potom uplatníš ako zľavu na celý nákup. Zľava sa vzťahuje aj na akciové produkty! Zobraziť viac...

 Dopravu zabezpečuje
 Podporované platby

Lecitín a zdravotné benefity

  • Pridané: 04.05.2023   |   Autor: VEMICA

Lecitín je látka patriaca medzi fosfolipidy, ktorá sa vyskytuje prirodzene v rôznych potravinách a má viacero zdravotných účinkov. Medzi najvýznamnejšie vlastnosti patrí jeho schopnosť regulovať hladinu cholesterolu, zlepšiť kognitívne funkcie a podporiť zdravie pečene.

Prvý a najvýznamnejší účinok, ktorý lecitín na zdravie má, je znižovanie hladiny cholesterolu v krvi. Mnoho štúdií ukázalo, že pravidelný príjem lecitínu môže pomôcť zlepšiť hladinu HDL cholesterolu, ktorý čistí cievy a znižuje riziko srdcových ochorení. Navyše má lecitín aj schopnosť inhibovať tvorbu triglyceridov, ktoré môžu viesť k ochoreniam srdca.

Lecitín môže pozitívne vplyvňovať kognitívne funkcie mozgu. Je to vďaka jeho schopnosti zvyšovať hladinu acetocholínu, ktorý je kľúčový pre vývin a udržiavanie kognitívnych funkcií. Vo výskumoch sa tiež ukázalo, že pravidelný príjem lecitínu môže zlepšiť pamäť, koncentráciu, učenie sa a dokonca aj stav pacientov s Alzheimerovou chorobou.

Ďalším pozitívom je jeho priaznivé pôsobenie na zdravie pečene. Výskumy ukazujú, že môže napomôcť zlepšiť metabolizmus tukov a znižovať riziko vzniku ochorení pečene spôsobených nadmerným ukladaním tukov. Lecitín pôsobí ako emulgátor v pečeni, ktorý pomáha rozpúšťať tuky a uľahčuje ich vylučovanie z tela a može teda zabrániť tzv. stukovateniu pečene.

Je dôležité poznamenať, že lecitín je prítomný v mnohých zdrojoch potravín. Nachádza sa vo vajciach, rybách, mäse, orechoch, semienkach a v niektorých rastlinných olejoch. Okrem toho sa často pridáva aj do potravinárskych výrobkov ako emulgátor a konzervačná látka. Napriek tomu, že lecitín je prirodzená látka, je dôležité sledovať jeho príjem. Vždy je potrebné sa riadiť pokynmi na obale výrobku, pri zvýšnom cholesterole a zhoršených pečeňových testoch je možné po porade s lekárom dennú dávku zvýšiť.

Na záver zhrnieme, že lecitín má mnoho zdravotných výhod a je jedným z najdôležitejších fosfolipidov v ľudskom tele. Pravidelný príjem tejto látky môže prispieť k zlepšeniu stavu kardiovaskulárneho systému, kognitívnych funkcií a zdravia pečene.

Lecitín - VEMICA.SK

 
Súbory cookies používame pre správne fungovanie našej webovej stránky a jej funkcií. Pomocou súborov cookies si tiež napríklad pamätáme váš preferovaný jazyk, zvyšujeme pre vás relevantnosť zobrazovaných reklám, počítame návštevnosť stránok a pamätáme si vaše nastavenia vykonané na stránke.